Historie

Liberalistisk ungdom ble opprinnelig stiftet den 19. mai 2004 som DLF sin ungdomsorganisasjon under navnet Det Liberale Folkepartiets Ungdom, med Lasse K. Lien som leder. På det konstituerende landsmøtet i januar 2005 ble det derimot vedtatt at navnet skulle være Liberalistisk Ungdom. I 2014 endret Liberalistisk Ungdom moderparti fra Det Liberale Folkeparti til det nyetablerte partiet Liberalistene.

LibUng fra 2004-2015

Mye av arbeidet til LibUng i perioden frem til 2014 var preget av signatur-innsamlinger for DLF for å kunne stille til valg. Det var få aktive i organisasjonen og møter og samlinger ble avholdt med større mellomrom. Samtidig ble det gjort viktig arbeid i å bygge en grunnmur for partiet, med strukturering av sentralstyret og den øvrige organisasjonen, branding og produsering av organisasjonsartikler. Deriblant fikk LibUng sin nåværende logo. Logoen er formet som en lyspære med et dollar-tegn innvendig. Pæren representerer en moderne vri på opplysningstidens frihets-fakkel, med teknologisk utvikling og nytenking, mens dollar-tegnet symboliserer kapitalisme og markedsøkonomi.

Lasse K. Lien

LibUng under Fredrik Laving

Etter en lengre periode med mindre aktivitet ble det fremmet et ønske om å omstrukturere organisasjonen. Like etter lokalvalget i Oslo i 2015, da Liberalistene for første gang stilte lister til valg, ble Liberalistisk Ungdom samlet på Burger King Majorstuen til det som i praksis ble et nytt stiftelsesmøte. Kjede-restauranten var et godt symbol på kapitalisme. Til stede var Tonje Brubak, Gregor Taube, Sven Randmæl, Bård Årnes og Fredrik Laving. Førsteutkast til nye vedtekter ble skrevet og senere vedtatt på landsmøtet i august 2016. Tittelen «president» til organisasjonens leder ble valgt da de ville sette lys på at de ønsket en konstitusjonell republikk.

I perioden under Fredrik Lavings ledelse fikk organisasjonen en ny rebranding, med oppdatert grafisk profil. Det ble også gjort en hederlig innsats i å opprette fylkeslag rundt om i landet slik at organisasjonen ble landsdekkende, samt ble vedtekter omskrevet og mye arbeid ble gjort i administrativ struktur. På denne tiden opplevde LibUng en historisk medlemsvekst som tok oss fra en svært liten organisasjon med lite jevnlig aktivitet, til et stort ungdomsparti med medlemmer over hele Norge.

Det nasjonale skolevalgresultatet i 2015 var 0,1 %. Dette året ble det innleid Airbnb til medlemmer og man fikk sentralisert mye aktivitet i Oslo, noe som er tydelig ettersom resultatet i dette fylket ble på 1,1 %. Under valget i 2017 fikk LibUng med god hjelp fra moderpartiet et imponerende skolevalgresultat på hele 1,4 % landsdekkende.

Fredrik Laving

LibUng under Benjamin Bringsås

27. april 2018 på Humanistskolen i Oslo ble Benjamin Bringsås for første gang valgt som ny president av LibUng. Humanistskolen har vært et fast møtested for ungdomsorganisasjonen gjennom flere år. Skolen er en friskole, noe som både passer med LibUngs politikk, prinsipper og fremtidsvisjon.

Bringsås tilegnet mye tid til å videre organisere og strukturere organisasjonen internt. Han laget et omfattende mappesystem til maler, dokumentasjon, analyser og referater. Han har også opprettet interne forum for alle fylkeslag, arbeidsgrupper og ikke minst “LibUng Forum” som er ungdomsorganisasjonens største interne forum, samt diverse chatter i Messenger, Snapchat og Discord for å knytte mer kontakt og bedre sosial kohesjon mellom partifellene.

I tillegg brukte han svært mye tid på sosiale medier. Liberalistisk Ungdom hadde høy rekkevidde og mye engasjement på innleggene. Faktisk gjorde ungdomspartiet det tidvis bedre enn de store, etablerte ungdomspartiene med ansatte og store markedsføringsbudsjett. Bringsås fikk også mange leserinnlegg på trykk og flere større presseoppslag. LibUng ble generelt kontaktet av pressen langt oftere enn tidligere.

Benjamin Bringsås

Under Bringsås som president er det verdt å nevne at LibUng avholdt sin første LibUng Aften, første Vinterkonferanse og påfølgende nasjonale medlemskveld (som nå er blitt implementert som årlig tradisjon) og første LibRave. Foredrag internt rundt om i landet ble også holdt. Sommerleir flyttet lokasjon til Egdehall i Agder. Dette var et stort løft. Lokalene er store og fine, og standarden økte med dette betraktelig fra tidligere. Dette førte til nye rekorder i oppmøte. Det ble generelt gjort mye innsats med det sosiale. Bringsås’ visjon var å skape et liberalt samlingssted for ungdom, og vi fikk stadig nye medlemmer fra spesielt Unge Venstre og FpU, i tillegg til folk ferske i politikken.

Da det under Bringsås i 2019 ble organisert skolevalgkamp, fikk LibUng 1 % nasjonalt. I 2021 fikk vi et skolevalgresultat på 0,3 % nasjonalt. Dette året opplevde vi en systematisk eksklusjon i langt høyere grad enn tidligere, fra andre partier, skoler og skoleledelse rundt om i landet. Viken, Agder, Oslo, Trøndelag og Vestland var motvillige. Vi fikk innpass noen få steder, men på de fleste skolene fikk vi helt eller delvis avslag. Rogaland og Innlandet var de eneste fylkene vi ble inkludert. Resultatene her ble henholdsvis 0,7 % og 0,8 %.

Ungdomsorganisasjonen møtte motstand tidligere år også, men utestengelsen i 2021 nådde nye høyder. Dette økte vår iver i kampen for ytringsfrihet og mot mennesker som ønsker innskrenket frihet for meningsmotstandere.

Bringsås overtok posisjonen i 2018, og fire gjenvalg og 3 år og 7 måneder senere valgte han den 11. desember 2021 å fratre sin posisjon. Nåværende president, Magnus Langsæter, tok da over som president for ungdomsorganisasjonen. Historiens fortsettelse følger…

Magnus Langsæter